|
Škrečko Boardy Fórum venované škrečkom
|
| Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
| Autor |
Správa |
Nates ****

Založený: 15 máj 2006, 14:09:59 Príspevky: 1324 Bydlisko a vek : Hnúšťa, 15 r.
|
Zaslal: 18 júla 2006, 12:48:42 Predmet: Škrečok roborovský |
|
|
Škrečok roborovského
Škrečok Roborovského je najmenším zástupcom škrečkov, ktoré s obľubou chovajú v domácnostiach.Dorastá do veľkosti približne 7 cm,nie je teda ani o trochu väčší než asi dvojtýždňový škrečok zlatý.Letnú srsť na chrbte má pieskovej farby s červenkastým nádychom, pričom bruško je čistobiele.Nemá bočné ani chrbtové pruhy.Behá po dlážke podobne ako škrečok džungarský. Je však omnoho obratnejší,zavše naozaj až hektický.Zo všetkých druhov najmenej vhodný na maznanie,veľa radosti však prináša pozorovanie jeho rozmanitých činností.Škrečok Roborovského je špecializovaný na život v piesočnej púšti kde mu pieskovo sfarbená časť poskytuje výbornú ochranu pred nepriateľmi.Vrtký spôsob pohybu je v dunách bez rastlinstva nevyhnutný na to,aby čo najväčšmi sťažil útoky nepriateľov.V pomerne sypkej pôde si nerobí široko rozvetvené chodby-v tom sa odlišuje od jeho príbuzných druhov-vyhrabe si do duny iba jednoduchú chodbu, na konci ktorej sa nachádza komôrka na spanie.Jeho vlasťou sú vnútroázijské púšte.
To je všetko z mojej knižky oddelené samostatne o roboráčikovi.
Křečík Roborowského (Phodopus roborovskii)
Křečík Roborowského se v posledních letech stal jak miláčkem mnoha domácností, tak i častým chovancem v teráriích polopouštních biotopů, a o jeho zdárný odchov se snaží řada chovatelů hlodavců. Není to způsobeno pouze milým, neagresivním chováním – byť velmi plachým, ale také vyšší cennou, za kterou jsou vykupováni a dále distribuováni. Poptávka je vyšší než nabídka – o tom není pochyb, ale relativně vysoké nároky těchto drobných hlodavců jsou častou příčinou neúspěchu velkochovů, a tak většina odchovů pochází od drobných chovatelů.
I přes skutečnost, že křečík Roborowského k nám byl poprvé importován počátkem 70. let, nikdy nedošlo k tak masivnímu rozšíření jako v případě křečíka džungarského ( Phodopus sungorus), jehož cena v období odchovu mláďat klesá na cenu krmných hlodavců ( tzn. téměř v průběhu celého roku). Oproti tomu je křečík Roborowského velmi sezóní druh, a pohlavně dospívá také relatinvě dlouho ( asi tak po půl roce).
I přes svou již zmíněnou plachost, láká svým okouzlujícím vzhledem. Má popelavě šedou podsadu a okrově růžové, dlouhé pesíky. Břicho i celá spodní část těla je bílá. Vousky směřují hodně kupředu a dávají tak charakteristický tvar čumáčku. Zvláštností jsou ochlupená chodidla. Barevné mutace nejsou známy.
V přírodě žije v oblastech Mongolska, severní Číny apod. Obývá hlavně pouště a polopouště. Aktivní je po celý rok. S kontinentálním podnebím a s tímto spojeným teplotním rozdílem během dne a noci se zvířata vyrovnávají spánkem. Za potravou se vypravuje v podvečer a brzy ráno. Hrabají si asi 1 m hluboké nory, a často sídlí i v převisech pohyblivých dun.
Křečík Roborowského není příliš snášenlivý, ale vůči jedincům stejného druhu není nikdy tak agresinví jako jeho příbuzný – křečík džungarský. V zajetí je lépe chovat jej v párech, nebo v menších skupinách ( 1;2). Co se prostoru týče, pro pár postačí terárium 25x25 cm. Jako podestýlku můžeme použít jak písek, tak i obyčejné, ne příliš prašné hobliny. Podobně jako v přírodě mají tendenci vystýlat si pelech srstí, která často ulpívá i na skle. Přestože v přírodě obratně loví drobný hmyz, v zajetí se často leká a dává tedy přednost kočičím granulím, kousku vajíčka apod. Jinak krmíme směsí drobnějších zrnin a olejnatých semen, přidáváme čočku, rýži … Kousky ovoce a zeleniny, v létě listy smetanky a vojtěšky. Lepší je napájet.
Sexuální dimorfismus není u mladých zvířat nijak patrný. V pohlavní dospělosti zkušenému chovateli neunikne drobnost samic oproti samcům. Rozlišování pohlaví u mladých jedinců je také věc velice nesnadná.
Podle literatury může mít samice mláďata až v 10-ti vrzích za sebou, ale v mém chovu nebylo výjimkou i 15 nebo 20 vrhů ( mortalita mláďat se však – k nelibosti chovatele – se stářím samic neúměrně zvyšuje a poslední z těchto vrhů bývá zpravidla bez odchovaných mláďat). Březost trvá asi kolem 20 dní, počty mláďat jsou od 3 do 5 ( rekordní počet v jednom vrhu byl 9 mláďat). Rodí se přirozeně holá a slepá, samostatného života jsou však schopna už od 3 týdnů. Dožívají se relativně vysokého věku na tak drobného hlodavce – často i 3 let.
Rozhodnete-li se právě pro křečíky Roborowského, přeji vám hodně štěstí v chovu i odchovu, i spoustu zábavy při pozorování života jednoho z nejmenších hlodavců na světě.
Lucie Lukášková
Křečík Roborowského
vědecké jméno:Phodopus roborowskii mesticus
velikost:délka těla asi 8 cm
vzhled:
* podobný křečíku džungarskému (nemá však na hřbetě úhoří pruh)
* srst na zádech je většinou pískové barvy s trochou červené, bříško je bílé, uši jsou tmavší, světle nebo tmavě orámované
povaha:
* v kontaktu s člověkem není kousavý, ale spíše plachý
* nemá příliš rád, když se na něj sahá
* velmi rád běhá a potřebuje proto hodně pohybu
rozšíření:
· střední Asie
· písečné pouště
země původu:
* Čína, Mongolsko, Rusko
zvláštnost:
* polštářky na nohou mají porostlé hustou srstí, které jim umožňují jedinečné rychlé „klouzání“ po písku
* mění barvu srsti: v létě jsou zbarveni plavě až okrově a v zimě o něco světleji
* je aktivní ve dne i v noci
* ve větších skupinách (do 6 zvířat) je mírumilovný jen v případě, že jsou pohromadě pouze jedinci stejného pohlaví
* jeho obydlí by mělo mít písek, kameny, suché větvičky a hodně místa pro běhání
Zajímavé stránky:
http://homepage.mac.com/dymph/roborovski/info.html
http://www.sweb.cz/roboracci/
http://www.hamster.estranky.cz/stranka/udaje-o-kreciku-roboroxskem _________________
 |
|
| Návrat hore |
|
 |
Titinka *

Založený: 13 februára 2006, 16:02:13 Príspevky: 5
|
Zaslal: 18 júla 2006, 13:00:11 Predmet: |
|
|
Može mať roboráčik klasické piliny?Alebo má mať nejaké špecialné podmienky.??  |
|
| Návrat hore |
|
 |
BEAST ***

Založený: 14 júla 2006, 14:39:57 Príspevky: 720 Bydlisko a vek : 18,14° východní délky, 49,59° severní šířky
|
Zaslal: 18 júla 2006, 14:00:18 Predmet: |
|
|
Klasické hobliny určitě postačí. Hlavně mu poskytni prostorné akvárko nebo klec - jsou hodně pohybliví. Nádobka s jemným pískem a nějaký ten kámen mu určitě spestří výběh.  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Pitynka V.I.P. - Site Admin

Založený: 28 januára 2006, 20:30:30 Príspevky: 16133 Bydlisko a vek : Praha , 39 let
|
Zaslal: 18 júla 2006, 18:31:32 Predmet: |
|
|
V žiadnom prípade nedávaj roborka k džungarákom. Tiež sme tu už mali prípad, keď jeden roboško žil spolu s džungarákmi. Vydržalo im to pár mesiacov a potom džungaráci roboška zabili.  _________________
Pictures and Video of my hamsters in forum
Marcus, Aurelius, Celestýnka, Amber, Florimond, Amélie, Ametyst, Achátek, Anýz, Matýsek, Køn KWO, Sin KWO, Badyán a Benjamín
Hamster in heaven |
|
| Návrat hore |
|
 |
BEAST ***

Založený: 14 júla 2006, 14:39:57 Príspevky: 720 Bydlisko a vek : 18,14° východní délky, 49,59° severní šířky
|
Zaslal: 03 augusta 2006, 16:44:02 Predmet: |
|
|
Na anglickém fóru Hamster Hideout jsem se dočetl, že roboráčci jsou schopni vyskočit až 30 cm. Zdá se mi to málo pravděpodobné, ale přesto bych se majitelů těchto křečíků na to rád zeptal.  _________________ Radim
Míša, Gaston, Ozzy - Gone but not forgotten |
|
| Návrat hore |
|
 |

Založený: 28 januára 2006, 20:30:30 Príspevky: 16133 Bydlisko a vek : Praha , 39 let
|
Zaslal: 04 augusta 2006, 14:52:17 Predmet: |
|
|
No, já to nemohu posoudit. Já je měla jenom na hlídání na 2 měsíce a přiznám se, že když se je čistila, tak jsem klec musela dát do vany, aby mi neutekli,protože nebylo možné je chytit do ruky - nebyli moc ochočené. Ale možná by ti mohl poradit Peon, on je chová. Napiš mu soukromou zprávu.  _________________
Marcus, Aurelius, Celestýnka, Amber, Florimond, Amélie, Ametyst, Achátek, Anýz, Matýsek, Køn KWO, Sin KWO, Badyán a Benjamín
Hamster in heaven |
|
| Návrat hore |
|
 |
Fireworks *

Založený: 13 augusta 2006, 22:11:17 Príspevky: 29
|
Zaslal: 21 augusta 2006, 18:00:47 Predmet: roborák |
|
|
Chovám křečíky Roborowské už asi rok a mně takhle vysoko neskáčou. Mám je v 25cm vysokém akvárku a ani jednou mi nezdrhli, ale to je jen moje zkušenost. Někdo může mít taky skákající. Záleží to na křečcích či skáčou a nebo ne  |
|
| Návrat hore |
|
 |
BEAST ***

|
Zaslal: 23 augusta 2006, 10:08:16 Predmet: |
|
|
Na zahraničním fóru jsem se dočetl, že se roborákům nesmí kvůli náchylnosti k cukrovce dávat mrkev, hrášek, kukuřice ani žádné ovoce. A prý by neměli dostávat ani takové ty pamlsky pro křečky. Co je na tom pravdy ?  _________________ Radim
Míša, Gaston, Ozzy - Gone but not forgotten |
|
| Návrat hore |
|
 |
Peon V.I.P. - Site Admin

Založený: 28 januára 2006, 20:33:08 Príspevky: 141 Bydlisko a vek : Bratislava
|
Zaslal: 23 augusta 2006, 11:23:44 Predmet: |
|
|
Ahojte, no ja síce mám roborovských a už niekoľkokrát mali aj mladé, ale ako skúsený chovateľ sa rozhodne necítim. Čo sa pamätám, vždy tu častejšie rady hľadám ako poskytujem.
Ale veď kľudne sa pýtaj, len neviem, či Ti budem vedieť odpovedať. Skúsený užívateľ je napr. Eric Blade, no ten sem v poslednej dobe chodí tuším ešte menej ako ja. Môžeš mu však skúsiť napísať súkromnú správu cez fórum.
| Klárča napísal: | | Jediný mě napadá Peon,ale ten tu často nechodí. |
|
|
| Návrat hore |
|
 |
VeronikaKolarikova *

Založený: 23 septembra 2006, 18:34:05 Príspevky: 1
|
Zaslal: 23 septembra 2006, 21:19:15 Predmet: Re: roborák |
|
|
Jak se ti křečíci Roborovský líbí??Máš je jenom jako na okrasu??
Ty jsi měla Roboráčky?????Já mám jednoho, a nevím jak se dá aspon trochu ochočit??Jestli máš ICQ napiš tam jestli na napiš na e-mail Nikinka.Niki@seznam.cz a jestli ani to ne tak napiš sem |
|
| Návrat hore |
|
 |
Peon V.I.P. - Site Admin

Založený: 28 januára 2006, 20:33:08 Príspevky: 141 Bydlisko a vek : Bratislava
|
Zaslal: 24 septembra 2006, 00:09:54 Predmet: Re: roborák |
|
|
Škrečky roborovské som si kúpil práve preto, že sa mi páčia. V minulosti som jednotlivo choval džungárskych. Na rozdiel od nich sa žiaľ roborovské v podstate nedajú skrotiť (teda nepôjdu doborovoľne na ruku, neobsedia na nej, nebudú loziť po tebe - jedine, že by si ich chcela pol dňa po byte naháňať... Sú totiž veľmi rýchle, z ruky dokážu vykĺznuť ako mokré mydlo).
Pred kúpou roborovských som si to však o nich preštudoval na internete, takže som bol na to pripravený. Inak povedané, dal som prednosť kráse pred inteligenciou. Takže hlavne ich mám na okrasu. Dobre sa pozorujú hlavne keď sú aspoň 2. Napr. keď som im dal slanú tyčinku - video je v sekcii Obrázky a videá.Niekoľkokrát už mali aj mladé (zvyšné som vždy predal do obchodu), je zaujímavé ich pozorovať takto odmalička, no napriek tomu nie sú krotšie ako keby som ich kúpil v obchode.
Môžem ich mať teda na ruke (ale iba vrámci klietky, no dlho neobsedia). Resp. chvíľu aj mimo klietky, ale tak, že dlaňou ho celého prikryjem a aj tak musím dávať pozor, aby mi nevyskočil.
Ale mal som aj výnimočného roborovského - Drobuliačik-samička (najskôr som myslel, že je to samec, veľmi ťažko sa určuje ich pohlavie). Ona bola slabšia oproti ostatných škrečkom z vrhu a bola aj pomerne prítulná - vydržala dlhšie na ruke, ale loziť po sebe som ju radšej nenechal. Zo dňa na deň sa však zmenila, keď porodila vlastné slabé mláďatká. Neskôr záhadne zdochla (možno jej k tomu pomohla staršia samička, jej mama, ktorej mohla byť nepohodlná).
| VeronikaKolarikova napísal: | Jak se ti křečíci Roborovský líbí??Máš je jenom jako na okrasu??
Ty jsi měla Roboráčky?????Já mám jednoho, a nevím jak se dá aspon trochu ochočit??Jestli máš ICQ napiš tam jestli na napiš na e-mail Nikinka.Niki@seznam.cz a jestli ani to ne tak napiš sem |
|
|
| Návrat hore |
|
 |
Klárča Moderátor

Založený: 29 januára 2006, 11:38:35 Príspevky: 2426 Bydlisko a vek : JV Morava, 16 let
|
|
| Návrat hore |
|
 |
Karlie ****

Založený: 01 augusta 2006, 10:49:11 Príspevky: 1973
|
Zaslal: 21 októbra 2006, 16:51:48 Predmet: |
|
|
No hurá, tie asi narazili na ozaj dobrú knihu než ich začali chovať , určite im to ide lepšie keď sú dve  _________________
 |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: 21 októbra 2006, 22:44:08 Predmet: |
|
|
Len škoda, že tá stránka už dlho nebola aktualizovaná a podľa všetkého kdovie, či ešte roboráky chovajú.  _________________
Hamster in heaven |
|
| Návrat hore |
|
 |
Eva B ***

Založený: 13 júna 2006, 11:26:31 Príspevky: 541 Bydlisko a vek : Bratislava, 36 r.
|
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra. Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre. Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
|